onsdag 8. oktober 2008

Victor Hugo


Victor Hugo ble født i 1802 i Besancon i Frankrike og døde i 1885 i Paris. Hans far var offiser i Napoleons hær, og familien tilbrakte mange år i utlandet bl.a. i Spania. Disse reisene danner grunnlaget for mange av folkelivsskildringene i romanene hans. Han begynte tidlig å skrive, og bestemte seg for å bli dikter. Han ga ut sin første diktsamling da han var 20 år. Han skrev mange dikt og skuespill, men han er mest berømt for sine romaner. Den aller mest kjente er Les Miserables (1862), eller De Elendige, som den heter på norsk. Store deler av denne 10-binds romanen ble skrevet mens han levde i landflyktighet på øya Gernsey. En annen kjent roman som han har skrevet er Ringeren i Notre Dame.
Jeg har lest De Elendige, og sett musikalen. Dette er en sterk og spennende fortelling om mange forskjellige slags menneskeskjebner. Jeg syns det er fantastisk at denne romanen er så stor, i dag, 150 år etter at den ble skrevet.
Victor Hugo døde i 1885 i Paris, millioner av mennesker fulgte kisten til gravplassen i Panthèon.

2 kommentarer:

Ida WH sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ida WH sa...

Hei Alvilde, så fin blogg du har! Du skriver fint om Victor Hugo, men jeg skulle gjerne visst enda litt mer om hva du tenker om innholdet i De Elendige, hva Victor Hugo ville fortelle oss med denne romanen