tirsdag 7. oktober 2008

Hans Christian Andersen



Hans Christian Andersen (H. C. Andersen) ble født i 1805 i Odense, Danmark og døde 1875 i København. Han var en dansk forfatter og poet, mest kjent for sine kunsteventyr som er oversatt til over 100 spåk.
Han vokste opp i fattige kår og fikk ingen god grunnskoleutdanning, men da han var 17 år kom han inn på en skikkelig skole ved hjelp av stipend.
H. C. Andersen var en spesiell og følsom gutt som ble mobbet mye som barn og ungdom. Dette gjenspeiler seg i hans diktning. Han følte tidlig at han skulle bli noe stort; han prøvde seg både som ballettdanser og sanger, men det tok lang tid før han forsto hva hans spesielle begavelse var. I 1835 publiserte han det første hefte, Eventyr, fortalte for Børn. Deretter fulgte en lang rad av eventyrhefter.
Jeg har lest mange av H C Andersens eventyr, bl.a. Den lille piken med fyrstikkene, Keiserns nye klær, og Fyrtøyet. Det som kjennetegner H C Andersens eventyr er den muntlige fortellerstilen preget av gomodig ironi og gripende menneskeskildringer. Eventyrene hans er ikke bare for barn, de er også for voksne, og har ofte en tydlig moral.
H C Andersen opplevde og bli berømt, og i sin biografi skriver han: ”Først går man så gruelig meget i gjennom, og så bliver men berømt”.

Ingen kommentarer: